"Dit is de weg die ons uit de crisis zal leiden"

De leden van Open VLD hebben op hun congres quasi unaniem hun steun uitgesproken voor de deelname aan de regering-Di Rupo I. "Dankzij de liberalen zijn we de weg ingeslagen die ons uit de crisis zal leiden", zegt voorzitter Alexander De Croo.
De Croo en de drie ontslagnemende ministers

De Vlaamse liberalen steunen het regeerakkoord dat deze week werd afgerond. Twee leden stemden tegen de regeringsdeelname, twee hebben zich onthouden.

"Ik dank jullie voor jullie stem", zei voorzitter Alexander De Croo na de stemming. Bij de finale onderhandelingen over de begroting kwam hij op ramkoers met formateur en toekomstig premier Elio Di Rupo (PS). Maar uiteindelijk kwam er een akkoord dat voor Open VLD verdedigbaar is. "Dankzij de liberalen zijn we de weg ingeslagen die ons uit de crisis zal leiden. We moeten nu de begroting in het parlement brengen en proberen te vermijden dat we met voorlopige twaalfden moeten werken", zegt De Croo vanop het congres in "De zevende dag".

"De mensen zullen pas geloven dat er een regering is als ze die zien", zegt De Croo ook over de bijzonder lange formatie. Hij pleit er daarom voor om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. "Iedereen moet een inspanning doen."

Over de verdeling van de functies wou ook De Croo nog niet in zijn kaarten laten kijken. Hij herhaalde wel de vraag om niet evenveel Franstalige als Vlaamse ministers in de regering te hebben. "Maar daar zullen we vanavond over spreken."