Aardverschuiving na verkiezingen in Kroatië?

In Kroatië zijn de stembureaus opengegaan voor de verkiezingen van een nieuw parlement. Volgens de peilingen is de conservatieve regering uitgeregeerd en zou een centrumlinkse coalitie de leiding overnemen.
Milanovic tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij

Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van het land in 1991 is het land altijd geleid door een conservatieve coalitie, behalve tussen 2001 en 2003. Maar de peilingen geven aan dat de centrumlinkse Kukuriku-coalitie wel eens genoeg stemmen zou kunnen halen om een meerderheid van de 151 zitjes in het parlement te bezetten.

Oppositieleider Zoran Milanovic van de Kukuriku-coalitie beloofde in zijn kiescampagne om op "budgettair dieet" te gaan om een kredietcrisis en een ratingverlaging voor het land te vermijden. De werkloosheid in het land ligt zeer hoog en ook de corruptie tiert er welig. De economie heeft het moeilijk om uit de recessie te geraken. De groei dit jaar zal liggen tussen 0,5 en 1 procent.

Milanovic wil ook niet uitsluiten dat hij bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal aankloppen voor een lening om investeringen in het land te kunnen doen. Huidig premier Jadranka Kosor wil daar niet van weten.

De nieuwe regering zal het land moet inleiden in de Europese Unie. Kroatië zou op 1 juli 2013 het 28e lid van de Europese Unie worden.