Beke: "N-VA = Nihil valet absentia"

De partijleden van de christendemocratische partij CD&V hebben bijna unaniem het regeerakkoord en een regeringsdeelname goedgekeurd op een partijcongres in Leuven. Er waren twee tegenstemmen en vijf onthoudingen. Voorzitter Wouter Beke deelde een fikse prik uit aan de N-VA.

"Beste vrienden, we zetten het land weer op orde met deze zesde staatshervorming. En we gaan voor een belangrijk pakket met meer dan 16 miljard euro aan bevoegdheidsoverdrachten. Ik kijk dan ook uit naar uw reactie", zo opende voorzitter Wouter Beke het CD&V-congres. Hij benadrukte dat BHV wordt gesplitst, dat er een nieuwe financieringswet komt die Vlaanderen meer fiscale autonomie geeft, de deelstaten meer verantwoordelijkheden geeft en de solidariteit transparanter maakt.

Beke stipte ook aan dat de begroting "sociaalrechtvaardig" is. "Dit akkoord geeft een noodzakelijk, hoopvol, rechtvaardig, verstandig en voorzichtig antwoord op de uitdagingen van morgen", zei de partijvoorzitter. "Nu door de zure appel bijten en perspectief creëren voor wat daarna komt."

Er was ook een sneer naar ex-kartelpartner N-VA. Beke stelde dat de partij "met dit akkoord het kartelprogramma van 2007 uitvoert", "het resultaat toont aan dat onderhandelen loont". "Nihil valet absentia", afwezigheid is niets waard, beantwoordde hij de Latijnse spreuk van N-VA-voorzitter Bart De Wever bij de verkiezingsoverwinning van 2010: "Nil volentibus arduum", voor zij die echt willen, is niets onmogelijk.

Geen geld voor Brussel zonder splitsing BHV

Op het partijcongres was er niet alleen partijtaal en een goednieuwsshow te horen over het regeerakkoord, er waren ook waarschuwingen voor de andere regeringspartijen dat het regeerakkoord in zijn geheel moet worden uitgevoerd. "Sommigen onder u vrezen dat eens het geld van Brussel binnen is, we kunnen fluiten naar de splitsing. We moeten ervoor waken om absoluut geen bijkomend geld te geven aan Brussel zolang de wetteksten rond de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet gestemd zijn in het parlement", zei Kamerlid Hendrik Bogaert.