Bollywoodacteur Dev Anand is overleden

Bollywoodacteur Dev Anand is in Londen overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij is 88 jaar geworden. Hij was ook regisseur en wordt gezien als een van de belangrijkste persoonlijkheden uit de Indiase filmwereld.

Anand acteerde in tientallen films. Hij was onder meer te zien in "Guide", "Paying guest" en "Jewel thief". Hij bleef tot kort voor zijn dood regisseren. Zijn meest recente film, "Chargeseet", kwam in september uit.

"Dit is het einde van een tijdperk", twitterde Bollywoodster Amitabh Bachchan. "Dev Anand laat een leegte achter die misschien nooit meer gevuld kan worden. Hij gaf zijn geloof en zijn plezier in het leven nooit op."

In 1949 richtte hij Navketan International Films op, een bedrijf dat meer dan 35 films produceerde. Anand ontving verschillende filmprijzen, onder meer de Dada Saheb Phalke award, de belangrijkste prijs in de Indiase cinema.

Anand, die vaak vergeleken werd met de Amerikaanse acteur Gregory Peck, acteerde nooit in Hollywoodfilms omdat hij daar "enkel een rol wilde aanvaarden die echt uitdagend en interessant was".