Bommen WOII onschadelijk gemaakt in Koblenz

In Koblenz in Duitsland zijn 2 bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Voor de operatie moest zowat de helft van de 100.000 inwoners worden geëvacueerd.

De zwaarste van de 2 bommen woog maar liefst 1,8 ton, de andere was 275 kg zwaar en beide waren gedropt door Britse militairen tussen 1943 en 1945. De explosieven lagen al die tijd in de Rijn, door de lage waterstand waren ze plots boven water komen te liggen.

Rond de bom werden honderden zandzakjes gelegd om de gevolgen van een eventuele explosie in te dijken. Pas toen al het water ook was weggepompt, konden de ontmijners aand e slag. Beide bommen zijn nu onschadelijk gemaakt, een onderdeel zal wel nog gecontroleerd tot ontploffing moeten worden gebracht.

De geëvacueerde inwoners konden tijdelijk terecht in sporthallen in de buurt. Daar waren maar liefst 12.000 veldbedden voorzien. De hulpdiensten waren ook massaal opgetrommeld met meer dan 500 voertuigen.

In Duitsland worden er nog geregeld oorlogsbommen opgegraven, maar de bom van 1,8 ton was een van de grootste ooit.

Meest gelezen