Centrumlinks vernedert rechts in Kroatië

In de voormalige Joegoslavische republiek Kroatië haalt de centrumlinkse Kukuriku-coalitie van oppositieleider Zoran Milanovic 44,5 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een exitpoll van de televisiezender HRT.

"We hadden deze overwinning verwacht", triomfeert Zoran Milanovic. "Deze verkiezingen waren een kwestie van vertrouwen." Kukuriku zal wellicht 82 van de 151 parlementszetels halen en kan met andere woorden een regering gaan vormen.

De rechtse HDZ, die de afgelopen 8 jaar onafgebroken aan de macht is geweest in Zagreb, moet het stellen met 22,1 procent van de stemmen en verdwijnt naar de oppositiebanken. De partij kreeg de voorbije jaren af te rekenen met enkele corruptieschandalen. Partijleider Vladimir Seks wijt de nederlaag van zijn partij aan "de negatieve campagne in de media ten nadele van de HDZ".

De 45-jarige Zoran Milanovic heeft al gezegd dat de Kroaten "meer, harder en langer" zullen moeten werken om de economie er weer bovenop te helpen. Kroatië wordt in 2013 lid van de Europese Unie en moet tegen dan orde op zaken stellen. De economische groei in Kroatië is in 2009 tot stilstand gekomen ten gevolge van de wereldwijde financiële crisis en het land lijkt die trend maar moeilijk te kunnen keren.