Gingrich wil ontslag van ambassadeur Gutman

De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich eist het ontslag van Howard Gutman, de ambassadeur van de VS in ons land. Volgens Gingrich heeft Gutman ongepaste uitspraken gedaan over antisemitisme. Gutman zelf zegt dat Gingrich zijn woorden verkeerd heeft geïnterpreteerd.
Ambassadeur Howard Gutman

"President Obama moet zijn ambassadeur in Brussel ontslaan omdat hij zich vergist over antisemitisme", zegt Gingrich (foto onder) op zijn Twitter. Hij verwijst naar een artikel op Ynetnews.com. Daarin wordt Gutman geciteerd op een joodse conferentie in Brussel. Volgens de nieuwssite heeft Gutman gezegd dat er een verband is tussen het wereldwijde antisemitisme en het beleid dat Israël hanteert tegenover Palestina.

Gutman zou in dat verband hebben gezegd dat er een verschil is tussen het traditionele antisemitisme dat veroordeeld moet worden en de haat van moslims tegenover joden die voortkomt uit het conflict tussen Israël en Palestina. Volgens de nieuwswebsite waren de toehoorders op het congres "geschokt" door deze uitspraak.

Dat Gutman wordt aangevallen over antisemitisme is opvallend, want hij is zelf de zoon van een Poolse jood die naar de VS emigreerde. Hij werd in 2009 door president Barack Obama aangesteld om zijn land te vertegenwoordigen in België. Gutman is een vertrouweling van Obama, hij was ook een grote fondsenwerver voor Obama's presidentscampagne in 2008.

"Verkeerde interpretatie"

Howard Gutman laat in een persmededeling weten dat zijn woorden "verkeerd geïnterpreteerd zijn". "Ik veroordeel ten stelligste het antisemitisme in al zijn vormen en betreur ten zeerste dat mijn woorden verkeerd geïnterpreteerd zijn", staat in de medeling van de Amerikaanse ambassade. "Mijn persoonlijke geschiedenis en de geschiedenis van mijn familie getuigen van het belang dat ik hecht aan dit onderwerp en van mijn niet aflatende engagement om het antisemitisme te bestrijden."

Ook de hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, ziet geen graten in de uitspraken van Gutman. "Een heksenjacht of politieke spelletjes", noemt Freilich het. "Ik begrijp niet wat er fout is met de uitspraken van Gutman. Ik denk dat hier politieke spelletjes worden gespeeld. Gingrich moet het als Republikeinse kandidaat opnemen tegen Obama, die zoals bekend een goede vriend is van Gutman." Volgens Freilich "kloppen de woorden van Gutman. Hij zegt daar niets verkeerd mee".

Meest gelezen