Graf van Oscar Wilde voortaan kusbestendig

Het graf van Oscar Wilde op het kerkhof Père Lachaise in Parijs heeft een renovatiebeurt ondergaan. Voor het graf van de Ierse schrijver is een glazen wand geplaatst om het te beschermen tegen de lippenstift van kussende bewonderaars.

Net als de laatste rustplaats van andere iconen is het graf van Wilde uitgegroeid tot een bedevaartsoord. Jarenlang bleef de tombe nagenoeg ongeschonden, maar sinds 1985 moest er steeds vaker graffiti verwijderd worden.

Om vandalen af te schrikken met torenhoge boetes besloten de erfgenamen van Wilde het door Jacob Epstein ontworpen graf tot historisch monument te laten uitroepen.

Zo'n tien jaar geleden kwam iemand op het idee om roodgeverfde lippen tegen het graf te drukken. Daarna volgde nog een stortvloed aan kussen en uiteindelijk begon de lippenstift het gesteente aan te vreten.

Met steun van de Ierse regering is het graf nu gerenoveerd en is een glazen wand aangebracht om zoeners op afstand te houden.