Groeiende onrust in Congo en oproepen tot kalmte

De Afrikaanse Unie roept de verschillende politieke partijen in Congo op tot terughoudendheid in afwachting van de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Gisteren hebben de belangrijkste oppositiepartijen de gedeeltelijke resultaten al verworpen.
Een functionaris van de onafhankelijke kiescommissie kijkt een zak met stembiljetten na

Volgende de gedeeltelijke resultaten (33,3 procent van de stemmen) ligt zittend president Joseph Kabila voorop met 50,3 procent. Veteraan Etienne Tshisekedi van de oppositiepartij UDPS doet het verrassend goed met 34,4 procent van de stemmen. Dat laatste percentage kan nog oplopen als de resultaten van de hoofdstad Kinshasa worden bekendgemaakt, want daar is Tshisekedi populair.

Bij veel waarnemers groeit de vrees voor een politiek conflict dat kan uitdraaien op een regelrechte burgeroorlog als het kamp van Kabila en dat van de oppositie ongeveer even sterk blijken en als een van de kampen de uitslag van de verkiezingen niet aanvaardt. Dan dreigt een scenario zoals in Ivoorkust, nu een jaar geleden.

"De situatie is als een hogesnelheidstrein die naar een muur rijdt, en niemand die remt", zegt de Congolese bischoppenconferentie. "We roepen alle politieke actoren en leiders op die trein tegen te houden." Een gelijkaardig geluid is te horen bij de Afrikaanse Unie. "De AU roept de Congolese politici op tot terughoudendheid en verantwoordelijkheid zodat de aankondiging van de resultaten een moment van politieke maturiteit kunnen betekenen dat de democratie versterkt", zegt secretaris-generaal Jean Ping.

Verwacht wordt dat de kiescommissie Ceni volgende dinsdag de definitieve en volledige resultaten van de presidentsverkiezingen zal bekendmaken.

Vrees voor geweld en plunderingen

Veel gewone Congolezen zijn er niet gerust in. Het Chinese persagentschap Xinha meldt op gezag van een bron bij de Congolese politie dat er opvallend veel mensen de oversteek maken van Kinshasa naar Brazzaville, de hoofdstad van Congo-Brazzaville, aan de overkant van de Congo-stroom.

In Kinshasa zelf brengen winkeliers hun voorraden onder op veilige plaatsen uit vrees voor mogelijke plunderingen.