Italië kondigt erg drastische besparingen aan

De Italiaanse regering onder leiding van de technocraat Mario Monti heeft een plan goedgekeurd om de crisis in Italië te bestrijden en de economie weer aan te zwengelen. Morgen spreekt het Italiaanse parlement zich uit over het plan.

Italië gaat gebukt onder een zware schuldencrisis en dat dreigt ook gevolgen te hebben voor de hele eurozone. Premier Monti heeft beloofd dat hij het begrotingstekort en de schuld met alle middelen onder controle zou proberen te krijgen.

Hij pleegde heel het weekend overleg met politieke partijen, vakbonden en andere belangenorganisaties. Uiteindelijk is zijn regering het eens geraakt over zware besparingen en maatregelen tegen de belastingontduiking in Italië. "Wij willen in Europa niet worden beschouwd als een crisishaard", zegt Monti. "Wij willen een boodschap van grote bezorgdheid geven, maar ook een van grote hoop."

Bij wijze van voorbeeld geeft Monti zijn loon als premier en minister van Economie op. "Op een moment waarop we grote offers van de bevolking vragen, is het mijn plicht om dat op te geven", zei hij op een persconferentie.

De besparingsplannen zijn goed voor een bedrag van 20 miljard euro tot in 2014. Daarnaast komen er voor 10 miljard euro relancemaatregelen. Minister van Sociale Zaken Elsa Fornero barstte zelfs in tranen los bij de voorstelling van de regeringsplannen. Ze had het over "zware financiële verplichtingen" en "offers".

Voorafgaand aan de persconferentie van de Italiaanse regering waren er al enkele maatregelen gelekt. Er wordt drastisch bespaard in de openbare uitgaven, de btw wordt met 2 procent verhoogd, de belastingen verhogen (vooral op immobiliën), enkele belastingvoordelen worden geschrapt en de pensioenleeftijd wordt verhoogd.

De voorstellen moeten nu nog worden goedgekeurd door de twee kamers van het parlement. De Lega Nord van Umberto Bossi kan hier nog een obstakel vormen. De separatistische en xenofobe partij wil naar eigen zeggen onder geen beding dat het rijke noorden van het land, waar Bossi het meeste stemmen haalt, moet opdraaien voor het arme zuiden. De partij heeft al gedreigd met een afscheiding van het noorden.