Kiest broederschap voor coalitie met salafisten?

In Egypte ziet het ernaar uit dat de Moslimbroederschap en de radicalere islamistische partij Nur de meerderheid van de zetels in het nieuwe parlement winnen. De seculiere partijen halen veel minder dan verwacht. Het is uitkijken met welke partij de Moslimbroederschap een coalitie wil.

Maandag begon de eerste ronde van een ingewikkelde procedure voor de parlementsverkiezingen in Egypte. Uit gedeeltelijke resultaten, die door de kiescommissie zijn bekendgemaakt, blijkt dat de Moslimbroederschap, de oppositiepartij die onder de verdreven president Hosni Moebarak verboden was, zo'n 36,6 procent van de stemmen haalt en zo de grootste partij wordt.

Verrassend is dat de salafistische partij al-Nur al-Salafi ("het salafistische licht", red.) de op een na grootste partij wordt met 24,4 procent van de stemmen. De Moslimbroederschap is veel gematigder dan Nur. Nur wil bijvoorbeeld alcohol verbieden en vrouwen bannen uit bestuurlijke functies.

Het "Egyptische Blok", een kartel van liberale, seculiere partijen, doet het veel slechter dan verwacht. Die partij haalt slechts zo'n 13 procent van de stemmen. Ook andere seculiere partijen halen weinig stemmen.

Nu komen er nog twee rondes van de parlementsverkiezingen om alle zetels te verdelen. Maar de trend is duidelijk. Het is nu afwachten met welke partij de Moslimbroederschap een coalitie wil vormen. Samen met Nur zou de broederschap een ruime meerderheid hebben om de huidige militaire regering te vervangen. Maar het is ook mogelijk dat de Moslimbroederschap kiest voor een coalitie met de liberale en seculiere partijen.