Nieuwe centrumlinkse partij verrast in Slovenië

In de voormalige Joegoslavische republiek Slovenië wordt de nieuwe centrumlinkse partij Positief Slovenië van de populaire burgemeester van Ljubljana, Zoran Jankovic, verrassend de grootste in het parlement. Dat blijkt uit een exitpoll na vervroegde parlementsverkiezingen.

Positief Slovenië haalt meteen 29,1 procent van de stemmen. De zege van Jankovic is verrassend, want de peilingen hadden een overwinning van de conservatieve SDS van oud-premier Janez Jansa voorspeld. De SDS strandt uiteindelijk op 26,5 procent.

Mogelijk hebben recente onthullingen over de betrokkenheid van Jansa in een dubieuze immobiliënaffaire hem nu parten gespeeld. Hij zou een stuk grond boven de marktprijs hebben verkocht om een appartement in Ljubljana te kunnen kopen. De immobiliënmaatschappij die dat voor hem heeft geregeld, zou onder zijn bewind, tussen 2004 en 2008, opvallend veel overheidscontracten hebben gekregen. 

De sociaaldemocratische partij van ontslagnemend premier Borut Pahor zou amper nog 10,8 procent van de stemmen halen.