Partij van Poetin incasseert rake klappen

Volgens een exitpoll van de Russische staatstelevisie haalt Verenigd Rusland, de partij van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin 48,5 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen. In 2007 haalde de regeringspartij nog 64 procent.

De partij van Medvedev en Poetin zou in de nieuwe Doema, het Russische parlement, 220 zetels halen. Nu heeft de machtige regeringspartij er nog 315. Dat betekent dat Verenigd Rusland niet langer een absolute meerderheid heeft.

Desondanks blijft Verenigd Rusland met grote voorsprong de sterkste partij. De Communistische Partij blijft de op een na grootste partij met 19,8 procent van de stemmen. Rechtvaardig Rusland strandt op 12,8 procent en de populistische LDPR van Vladimir Zjirinovski op 11,4 procent. Alle andere partijen blijven onder kiesdrempel van 7 procent.

Later meer.