Russen kunnen stemmen op deze zeven partijen

De Russische bevolking kan vandaag op zeven partijen stemmen. Kan, want niet veel Russen staan te springen om een stem uit te brengen. Velen vrezen dat de uitslag gefraudeerd zal zijn, en mogelijk nog meer mensen laat de verkiezingen gewoon koud. Nochtans zijn er genoeg zaken die de Russen aangepakt willen zien: de economische crisis, corruptie en de lage pensioenen. Vooral de oppositiepartijen spelen deze thema's uit in hun kiescampagnefilmpjes.

Verenigd Rusland

De partij van Poetin en Medvedev. De peilingen geven hen iets meer dan 50 procent, wat voldoende is om de meerderheid in het parlement te behouden. In de verkiezingsstrijd werd onder meer de groei (meer ziekenhuizen en scholen) en de heersende stabiliteit benadrukt. "Tien jaar geleden werden de lonen niet eens uitbetaald, terwijl dat nu -zelfs in tijden van economische crisis- wel stipt gebeurt", luidt het. Na verschillende schandalen, onder meer uit de doeken gedaan op de blog van Aleksej Navalny, gebruiken sommige Russen voor Verenigd Rusland ook wel de naam "Partij van dieven en boeven".

De Communisten (CPRF)

De partij van de communisten zal naar alle waarschijnlijkheid zoals bij elke stembusgang zo'n twintig procent van de stemmen achter zich krijgen. In hun campagnefilmpje is een wedstrijdje armworstelen te zien tussen een man uit de "arbeidersklasse" en iemand die het huidige kapitalistische systeem in Rusland moet voorstellen. De communisten winnen hier het duel. Dat er ook in sjieke wagens rondgereden werd toen de communisten zelf aan de macht waren, wordt even vergeten.

De Liberalen (LDPR)

De op twee na grootste partij in Rusland met 40 zetels in het parlement. Ze wordt geleid door populist Vladimir Zhirinovsky die onder meer de welig tierende corruptie aan banden zou willen leggen. De partij is openlijk antiwesters en is vooral populair bij nationalisten.

Rechtvaardig Rusland

Deze partij is met 38 zetels de kleinste van de vier partijen die momenteel in de Doema zitten. In dit campagnefilmpje zoemen ze in op de problematiek van lage pensioenen waarmee de oudere bevolking het moet stellen. Deze vrouw kan met haar doorsnee pensioen van zo'n 100 euro per maand zelfs geen melk van 1,5 euro kopen voor haar zieke man. "Er was geen melk", klinkt het meelijwekkend.

Yabloko (Appel)

De enige echte liberale partij in het lijstje. Lijsttrekker is Grigory Yavlinski, een man die al van bij de oprichting meer dan twintig jaar geleden de sterke man is. Hij kwam voor deze verkiezingen terug uit een soort van brugpensioen. Tevergeefs, want de peilingen geven aan dat hij de kiesdrempel van 7 procent niet zal halen.

De rechtvaardige zaak

Dit is de nieuwste partij die zich kon registreren voor deze verkiezingen. Ze portretteert zichzelf als de enige echte liberale centrumrechtse partij. In haar campagnefilmpje wordt een doemscenario voorgesteld. "Tijdens het Poetin-tijdperk zijn 3.000 steden uitgestorven en leest 30 procent van de mensen geen boeken. Als het zo doorgaat zijn er in 2016 helemaal geen leerboeken meer nodig." De slogan luidt dan ook "kies voor ons, kies voor verandering".

Patriotten van Rusland

Deze partij van zakenman Gennady Semigin kon nooit een parlementaire zetel binnenhalen en haalt ook nu vermoedelijk niet de vereiste 7 procent. Dit moderne alternatief voor de communistische partij doorspekt haar verkiezingsmateriaal met een mix van vaderlandsliefde, socialisme en heeft als doel (net als de andere partijen) een sterke staat.