Van de Pol wint Willy Vandersteenprijs

De Nederlandse stripauteur Michiel van de Pol (46) heeft de Willy Vandersteenprijs gewonnen. Zijn album "Terug naar Johan" is bekroond als beste Nederlandstalig beeldverhaal 2010-2011.

"Terug naar Johan" is een autobiografische graphic novel in zwart-wit, waarin Van de Pol in een "schijnbaar nonchalante stijl" terugblikt op zijn lang vervlogen kinderjaren en zijn jeugdvriendschap met Johan.

Van de Pol debuteerde in 1996 met de gagstrip "Mol" in het Sjors en Sjimmie Stripblad. Naar aanleiding van de geboorte van zijn eerste zoon startte hij een dagboekstrip die in 2000 gebundeld werd. Zes jaar later won hij met zijn autobiografische strip "Cartoondiarree" de Stripstrijd, een wedstrijd van de krant Het Parool.

Op zaterdag 10 december ontvangt Van de Pol de prijs tijdens het Gala van de Vlaamse strip, het orgelpunt van het Strip Turnhout festival.  De prijs draag de naam van Willy Vandersteen (1913-1990), de geestelijke vader van onder anderen Suske & Wiske. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden en de laureaat krijgt een tentoonstelling over het album die zowel in Vlaanderen als in Nederland te zien zal zijn. 

Van de Pol volgt Brecht Evens op, die in 2009 de prijs won voor "Ergens waar je niet wil zijn".