WikiLeaks-bron wil Obama en Clinton doen getuigen

Een advocaat van Bradley Manning, de bron van klokkenluider WikiLeaks, heeft de Amerikaanse president Barack Obama en de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton opgeroepen om te komen getuigen voor de rechtbank. Obama zou de rechten van Manning hebben geschonden door hem op voorhand schuldig te verklaren.

Bradley Manning is een jonge soldaat die honderdduizenden vertrouwelijke documenten van diplomaten zou hebben gelekt. De klokkenluiderwebsite WikiLeaks begon vorig jaar rond deze tijd met de publicatie van die "cables". De zaak bracht de VS in verlegenheid, niet alleen omdat de het ruwe zeden in de Amerikaanse diplomatie blootlegde, maar ook omdat heel wat mensen in gevaar zouden kunnen komen door de informatie.

Manning werd opgepakt en de soldaat zit sindsdien opgesloten. Volgens mensenrechtenactivisten wordt hij in de cel erg slecht behandeld. Parlementsleden uit Wales vragen dit weekend in een open brief aan de VS om duidelijkheid over de behandeling van Manning. 

Manning zal voor een militaire rechtbank moeten verschijnen. Volgende week beginnen de hoorzittingen over de zaak. Zijn advocaten hebben een lijst met de wensen van de verdediging overgemaakt. Op de lijst met de getuigen die ze willen oproepen, staan ook de namen van president Obama en Clinton. Dat schrijft de Amerikaanse website Politico.

Obama is in april zijn boekje te buiten gegaan door Manning schuldig te verklaren, zeggen de advocaten. Op een diner met geldschieters kreeg Obama vragen over de soldaat. "Hij heeft de wet gebroken", zei de president. Er is een YouTube-fragment van de uitspraak van Obama. Volgens de advocaten van Manning mag de president als opperbevelhebber van het leger zo'n uitspraken niet doen. De advocaten vinden dat Manning zo het recht op een eerlijk proces wordt ontnomen.

De advocaten willen ook Hillary Clinton in de getuigenbank. Clinton heeft geen uitspraken gedaan over Manning, maar de advocaten willen van haar horen of het lek van de honderdduizenden vertrouwelijke documenten de VS daadwerkelijk schade heeft toegebracht. De kans is klein dat Obama en Clinton effectief komen getuigen op de hoorzittingen.