Valkeniers: "Vlamingen krijgen van de roe"

Bruno Valkeniers, voorzitter van Vlaams Belang, is niet spreken over de regeringssamenstelling. "Vlamingen krijgen de regering-Di Rupo in de schoen geworpen op Sinterklaas, en ze krijgen van de roe. Normaal krijgt wie braaf is, iets lekkers."

"De regering heeft niet alleen een minderheid van de Vlaamse taalrol in het parlement, maar een minderheid van de ministerposten: 6 op de 13 ministers is Vlaams. En kom niet af dat dat gecompenseerd wordt door de staatssecretarissen. Die maken geen deel uit van de ministerraad en ze volgen wat hun bevoegde minister zegt. Zij voeren uit."

"En dan mogen we nog niet vergeten dat de regering geleid wordt door een Nederlandsonkundige premier, iemand die de taal van de meerderheid in dit land radbraakt. En dat op Sinterklaas... het lekkers is voor de anderen."

"Het cynisme gaat nog verder. Vrijdag zal Di Rupo, die dan nog geen parlementair vertrouwen zal hebben, België vertegenwoordigen op de Europese top. Kan je een groter bewijs hebben van democratisch deficit, zowel in België als in de Europese Unie?", vraagt Valkeniers.

"Bovendien heb ik het dan nog niet gehad over onze inhoudelijke kritiek. Over de desastreuze staatshervorming, een begroting waar men ons 6,5 miljard belastingen opnieuw door de maag zal boren. Men houdt nog steeds rekening met een groei van 0,8%. De asiel- en migratiewet is op 4 uur in elkaar geflanst. En men heeft 20 uur over de postjes gediscussieerd."

Valkeniers heeft ook weinig vertrouwen in Di Rupo als "taalneutrale premier". "Ik geloof niet dat Elio Di Rupo nog kan evolueren in zijn rol als premier. Als men na 540 dagen negociëren nog altijd niet inziet dat het binnen België niet meer kan, dan zal men dat in de volgende 916 dagen ook niet inzien. De praktijk zal het uitwijzen."

VB-voorzitter vindt dat de Vlaamse regering weerwerk moet bieden aan de federale regering. "Vanuit de Vlaamse regering zal er moeten geweigerd worden om mee te werken aan de uitvoering van een aantal desastreuze beslissingen van deze regering. De N-VA gaat er altijd prat op dat ze in de Vlaamse regering in de meerderheid zit, de partij zal daar conclusies moeten trekken en er tegenin gaan. Daar zullen wij op letten."

"Het enige positieve is dat steeds meer Vlamingen zullen beseffen dat er in dit land altijd water en vuur moet worden verzoend en dat dit niet kan."

Meest gelezen