"De blauwe vogel" komt terug thuis

Maurice Maeterlinck veroverde in het begin van de vorige eeuw de wereld met zijn sprookje "L'Oiseau bleu". Terwijl kinderen in Moskou en Japan nog altijd opgroeien met het verhaal, kent hier zo goed als niemand het nog. Daar komt nu verandering in met een multimediale tentoonstelling in Kunsthal Sint-Pietersabdij in Gent en een boek voor kinderen van Do Van Ranst en Carll Cneut.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Gentenaar Maurice Maeterlinck - als enige Belg - de Nobelprijs voor de Literatuur won. Hij had die prijs voor een groot deel te danken aan het succes van zijn filosofische sprookje "L'Oiseau bleu".

Maeterlinck schreef het als een toneelstuk, maar hij ging ervan uit dat het onuitvoerbaar was. In 1908 waagde de Russische regisseur Konstantin Stanislavski zich aan een uitvoering in Moskou. Het stuk sloeg aan en had wereldwijd succes. Het verhaal van de blauwe vogel en de zoektocht naar geluk raakte ingebakken in de populaire cultuur van Rusland, Engeland, de Verenigde Staten en Japan.

De makers van de tentoonstelling "L'Oiseau bleu. Op zoek naar geluk" nemen het sprookje als uitgangspunt om het grote publiek kennis te laten maken met de wereld van Maeterlinck. "We willen het publiek de wereld van de schrijver laten beleven", zegt Doreen Gaublomme, directeur van Kunsthal Sint-Pietersabdij. "Emoties en sfeer zijn daarbij belangrijke ingrediënten."

Bezoekers ontdekken het verhaal via een luisterspel

De bezoeker wordt de tentoonstelling binnengeleid via enkele hedendaagse interpretaties van het sprookje van de blauwe vogel, zoals het liedje "I'm a bluebird" van Paul McCartney en de film "Blue bird" van Gust Vanden Berghe die momenteel in de bioscoop te zien is.

De "blue bird mania" uit het begin van de vorige eeuw wordt er geïllustreerd aan de hand van foto's, gebruiksvoorwerpen, films, schilderijen en vertalingen in het Arabisch, Bulgaars, Japans, Russisch en zelfs Cambodjaans.

In het sprookje beleven Tyltyl en Mytyl, twee houthakkerskinderen, een mysterieuze droom waarin ze op zoek gaan naar de blauwe vogel, het symbool voor geluk. De bezoeker treedt in hun voetsporen via een luisterspel.

Schrijver en dramaturg Bernard De Wulf (NTGent) herwerkte het sprookje van Maeterlinck en stemmen van acteurs zoals An Miller, Chris Thys, Els Dottermans en Oscar Van Rompaey brengen het verhaal tot leven. De bezoeker dwaalt rond in decors, die gebaseerd zijn op de originele ontwerpen van de eerste opvoeringen van het stuk.

Daarnaast besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan de figuur van Maeterlinck en zijn leven in Gent en Frankrijk. Ook het diploma en de medaille die Maeterlinck ontving toen hij de Nobelprijs won, worden er getoond. Het is voor het eerst dat die in Gent te zien zijn.

"De blauwe vogel": kinderboek én theatervoorstelling

Op vraag van de tentoonstellingsmakers gingen schrijver Do Van Ranst en illustrator Carll Cneut ook aan de slag met het verhaal van de blauwe vogel. Het resultaat is een hedendaags kinderboek.

Van Ranst vond het een hele uitdaging om een tekst van meer dan 100 jaar oud te herwerken. "Ik vroeg me af of dit nog kon vandaag de dag. Maar het thema leeft nog steeds. Iedereen is op zoek naar geluk", zegt hij.

Do Van Ranst verklapte dat hij ook aan een theatervoorstelling werkt op basis van het kinderboek. Zo wordt "De blauwe vogel" van Maeterlinck, zij het in herwerkte versie, binnenkort ook in Vlaanderen weer op de planken gebracht.

Meest gelezen