"Niet blazen in nieuw alcoholmeettoestel"

De nieuwe toestellen waarmee de politie een dranklucht in de auto kan opsporen, dienen niét om in te blazen. Dat zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH). De toestellen zijn alleen een hulpmiddel om te beslissen of een bestuurder nog een klassieke ademtest moet afleggen.

De afgelopen weken lieten sommige agenten automobilisten in het toestel zelf blazen, maar dat is niet de bedoeling. "Het is iets extra. De toestellen mogen enkel passief worden gebruikt. Er bestaat geen enkele wettelijke basis om ze actief aan te wenden door er een bestuurder in te laten blazen", preciseert het kabinet van Wathelet.

In een rondzendbrief van de vorige regering werd het juiste gebruik van het toestel nochtans uitgelegd. Het laten blazen in een nieuw toestel kan als een procedurefout gelden.