"Raar dat Tshisekedi me nog niet gefeliciteerd heeft"

De Congolese president Joseph Kabila geeft toe dat er fouten zijn gemaakt tijdens de afgelopen verkiezingen, maar twijfelt niet aan de geloofwaardigheid van de stembusgang. Kabila pareert zo de kritiek van het Carter-centrum.

Het Amerikaanse Carter-centrum, een van de belangrijkste internationale waarnemers die de verkiezingen bijwoonden, had gisteren nog gezegd dat de verkiezingen in Congo ongeloofwaardig waren. Het centrum sprak onder meer over een abnormaal hoge opkomst in de streken waar Kabila populair is.

Kabila heeft zich vandaag verdedigd tijdens een persconferentie. Hij zei dat er zeker fouten zijn gemaakt, maar dat die de geloofwaardigheid van de verkiezingen niet in het gedrang brengen. Kabila zei ook dat de kritiek van zijn opposant Etienne Tshisekedi geen verrassing was en dat hij verrast was dat Tshisekedi hem nog niet gebeld had om hem te feliciteren.

Kabila vestigde ook de aandacht op de tegenvallende resultaten in Noord- en Zuid-Kivu. "We wilden beter doen in sommige regio's, maar dat is niet altijd gelukt. Hier en daar hebben we gewonnen, elders hebben we verloren", klinkt het. "Er is geen crisis in Congo", besloot Kabila. "We blijven kalm en zetten onze dagtaken voort."