"Resultaat zullen we ooit boeken, wees gerust"

Volgens Europees president Herman Van Rompuy is het nog te vroeg voor euro-obligaties. Nogal wat regeringen dringen daarop aan omdat obligaties voor de hele Europese Unie de renteverschillen tussen de lidstaten zouden uitvlakken.

Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, is een van de grote voorvechters van dergelijke euro-obligaties. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is echter tegen omdat de rente voor Duitsland in zo'n geval mogelijk zou stijgen. Van Rompuy werkt nu aan een rapport over euro-obligaties tegen de volgende Europese top, in maart volgend jaar.

"In een meerjarenperspectief en nadat men alle garanties voor een strikte budgettaire discipline heeft, kan men uitmonden in dit soort euro-obligaties", zegt Van Rompuy in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb nog niet iedereen overtuigd", relativeert hij.

Voor Van Rompuy is het van belang dat de lidstaten van de Europese Unie hun begroting weer op orde krijgen. "De grootste en belangrijkste maatregel die men kan nemen om de groei te stimuleren is de terugkeer naar de financiële stabiliteit van de eurozone", vindt hij. Alleen zo kan er volgens hem weer vertrouwen en hoop groeien, en dat is dan weer goed voor de economie.

"Resultaat zullen we ooit boeken, wees gerust", sust Van Rompuy. Ratingbureau Moody's is alvast niet onder de indruk en bevestigt de slechte vooruitzichten voor de EU-landen. Volgens het agentschap zijn er geen beslissende maatregelen genomen tijdens de Europese top van vorige week.