Cameron verdedigt zijn verzet op de EU-top

In het Britse parlement heeft de Conservatieve premier David Cameron zijn verzet verdedigd tegen een wijziging van het Europees Verdrag, vorige week in Brussel. Volgens de Labour-oppositie heeft Cameron de Britse positie in de EU verzwakt.

"Ik wou garanties dat de belangen van de financiële sector in de Londense City nooit geschaad zouden worden", zei Cameron (grote foto). "Zonder die garanties wou ik geen verdragswijziging aanvaarden. De garanties kwamen er niet, dus kon ik niet akkoord gaan."

Cameron benadrukte dat Groot-Brittannië een volwaardig en geëngageerd lid van de Europese Unie blijft. Hij zei te hopen dat het nieuwe verdrag zou werken voor de eurozone en dat hij bereid is elk nieuw voorstel constructief te bekijken.

Opvallend is dat de liberale vicepremier Nick Clegg niet op zijn normale plaats naast de premier zat in het parlement. Clegg heeft gisteren verklaard dat hij bitter ontgoocheld was over de uitkomst van de Europese top, omdat Groot-Brittannië zich daarmee totaal geïsoleerd heeft.

Labour-leider Ed Milliband (kleine foto) hekelde het feit dat Clegg niet op zijn plaats zat en zag daarin een duidelijk bewijs dat de Liberaal-Democraten niet gelukkig zijn met de uitkomst van de Europese top. Labour vindt dat Cameron slecht onderhandeld heeft, en dat hij zijn land geïsoleerd en verzwakt heeft.