De Villepin wil president van Frankrijk worden

De Franse politicus Dominique de Villepin heeft gezegd dat hij zich kandidaat stelt bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. De Villepin was lid van de partij van huidig president Nicolas Sarkozy, maar vorig jaar stapte hij uit de partij.

Nadat De Villepin in maart 2010 de partij van Sarkozy, UMP, had verlaten, kondigde hij een nieuwe politieke partij aan, République Solidaire. Toch zal hij als onafhankelijke kandidaat campagne voeren. In zijn campagne wil De Villepin de nadruk leggen op het verenigen van het land.

"De republiek, zeker als die in een crisis zit, heeft een vereniging van krachten nodig. Wat ik wil, is alle Fransen verenigen: aan de rechterkant, de linkerkant en in het centrum", zei De Villepin op de Franse zender TF1 waar hij zijn kandidatuur aankondigde. "Ik denk dat het een vergissing is als we ons richten op politieke partijen bij presidentsverkiezingen. Ik wil iedereen verenigen."

De kansen van De Villepin om effectief president te worden, schatten analisten eerder laag in, maar hij kan wel stemmen afsnoepen van huidig president Sarkozy. Sarkozy heeft nog altijd niet aangekondigd of hij zichzelf opnieuw kandidaat stelt.

Dominique de Villepin (58) was minister van Buitenlandse Zaken en later premier onder de vorige president, Jacques Chirac. Hij moest een stap terugzetten door de Clearstream-affaire waarbij hij beschuldigd werd van laster tegenover zijn politieke rivaal binnen zijn eigen partij, Nicolas Sarkozy. Op een smeergeldlijst van de bank Clearstream stond de naam van Sarkozy. De lijst bleek vervalst, maar De Villepin hield deze informatie lange tijd stil. De Villepin werd aangeklaagd wegens "lasterlijke aantijgingen", maar hij werd daarvoor onlangs vrijgesproken. De aanklager is wel in hoger beroep gegaan.