Italianen staken tegen pensioenhervorming

In Italië is actiegevoerd tegen de pensioenhervorming van de regering-Monti. De vakbonden hadden opgeroepen om het werk gedurende 3 uur neer te leggen nadat ultiem overleg met de regering was mislukt.
In de Scala van Milaan wordt een voorstelling afgelast ten gevolge van de staking.

De regering-Monti wil de pensioenen verlagen en enkele belastingen verhogen. Volgens de vakbonden moeten de lasten eerlijker verdeeld worden. Minister van Werk Elsa Fornero zegt dat sommige hervormingsmaatregelen kunnen worden herbekeken, maar dat de totale besparingsoperatie intact moet blijven.

Na het aftreden van Silvio Berlusconi - de vroegere premier, die in opspraak was gekomen - moet de regering van technocraat Mario Monti drastisch besparen om de geloofwaardigheid van Italië op de financiële markten weer op te krikken.

Door de staking van vandaag moest de Scala van Milaan een voorstelling afgelasten omdat er te weinig werkkrachten voor de technische ondersteuning waren.

Italië heeft vandaag voor 7 miljard euro obligaties van 1 jaar kunnen uitgeven aan een rente van 5,9 procent, minder dan de 6 procent van 10 november. Dat wijst op een afnemende druk van de markten.

De uitgifte was de eerste test voor Italië sinds de goedkeuring van het besparingsplan van premier Mario Monti van vorige zondag en het akkoord op de Europese top voor meer begrotingsdiscipline.

Desondanks blijft de toestand erg fragiel: de Italiaanse rente op de secundaire markt, voor obligaties met looptijd van 10 jaar, was vanmorgen met 27 basispunten gestegen tot 6,5 procent.