Japan lanceert nieuwe spionagesatelliet

Japan heeft met succes een radarsatelliet de ruimte ingestuurd. Die moet gegevens verzamelen over natuurrampen, maar is ook bedoeld om Noord-Korea beter te kunnen observeren.

Met de nieuwe satelliet komt Japan een stap dichter bij de vervollediging van zijn systeem van spionagesatellieten. Het land heeft er met de nieuwe bij nu vier in werking en volgend jaar zal er opnieuw een radarsatelliet gelanceerd worden. Over de capaciteiten en doelstellingen van het toestel wil de Japanse regering niets kwijt.

De Japanse regering besliste om een systeem van informatievergaring via satellieten op te zetten nadat Noord-Korea in 1998 een ballistische raket over zijn grondgebied had geschoten. Binnen enkele maanden zal de nieuwe satelliet beginnen met het doorsturen van informatie.