Leonard Nolens genomineerd voor De Coninckprijs

De kanshebbers voor Herman de Coninckprijs 2012 zijn bekend. Paul Demets, Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Sylvie Marie en Leonard Nolens maken kans op de onderscheiding voor beste dichtbundel van het voorbije jaar.

De Herman de Coninckprijs wordt sinds 2007 uitgereikt door Boek.be. De laureaat van de literaire onderscheiding wordt op Gedichtendag op 26 januari 2012 in Antwerpen in de bloemen gezet.

Er worden drie prijzen uitgereikt. De belangrijkste prijs gaat naar beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar. Die onderscheiding is goed voor 6.000 euro. Er is ook een award voor beste debuut. Aan die prijs is een geldbedrag van 1.000 euro verbonden.

Op Gedichtendag wordt ook de winnaar van de prijs voor het mooiste gedicht van het jaar bekendgemaakt. Het winnende gedicht wordt na een intensieve publieke stemcampagne als gratis poster bij de boekhandel uitgedeeld op Gedichtendag.

In de vakjury van de Herman de Coninckprijs zetelen Toon Horsten (directeur Strip Turnhout), Elke Brems (docent H.U.Brussel), Erik de Jong (muzikant Spinvis), Roeland de Trazegnies (Radio 1) en Greet Op de Beeck (journalist VRT Nieuws).

De vorige laureaat van de Herman de Coninckprijs is Marc Tritsmans. Hij won begin dit jaar de poëzieprijs voor beste bundel met "De studie van de schaduw".

De genomineerden op een rij

Paul Demets
De bloedplek (De Bezige Bij)

Peter Ghyssaert
Ezelskaakbeen (Atlas)

Jan Lauwereyns
Hemelsblauw (De Bezige Bij)

Sylvie Marie
Toen je me ten huwelijk vroeg (Uitgeverij Vrijdag)

Leonard Nolens
Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen (Querido)