Letten halen massaal geld af na Twittergeruchten

In Letland hebben spaarders van Swedbank gisteren massaal geld afgehaald omdat er geruchten de ronde deden over een dreigend faillissement van de bank. De geruchten werden verspreid via de sociale media, maar volgens Swedbank is er niets van aan.
Klanten in de rij aan een filiaal van Swedbank

Vooral op Twitter deed het verhaal over financiële problemen bij Swedbank in Zweden en Letland snel de ronde. Met als gevolg dat gisteren meer dan 10.000 klanten van de bank in totaal ruim 14 miljoen euro afhaalden op één dag. Dat leidde tot lange rijen aan de geldautomaten. Zowat een derde van de automaten van de getroffen bank staat helemaal leeg.

Bij Swedbank noemt men de geruchten "absurd". "De positie van de bank is meer dan solide. De geruchten deden niet alleen de ronde over ons maar ook over andere Zweedse banken", aldus een woordvoerder. De Letse toezichthouder FKTK zegt eveneens dat er geen reden tot bezorgdheid is.

Swedbank zegt dat de plotse "run" op de bank geen gevolgen zal hebben voor de dagelijkse werking. De politie is intussen een onderzoek gestart naar de oorsprong van de geruchten. Op het verspreiden van valse geruchten die de stabiliteit van het banksysteem in gevaar brengen, staat in Letland een gevangenisstraf van 2 jaar.

Dat veel Letten ongerust zijn, komt ook omdat enkele weken geleden Latvijas Krajbanka, de op vijf na grootste bank van het land, over de kop is gegaan. De bank wordt momenteel ontmanteld, veel klanten konden daardoor dagenlang niet aan hun geld.