Noriega mag rest straf uitzitten in eigen land

Ex-dictator Manuel Noriega van Panama is terug in zijn land. Hij is gisteren uitgeleverd door Frankrijk, waar hij een celstraf van 7 jaar uitzat wegens het witwassen van geld. Voorlopig zit hij nu in een Panamese cel.

Noriega is gisteravond laat geland op de luchthaven van Panama City. Hij is meteen overgebracht naar een gevangenis op een 40-tal kilometer ten noorden van de Panamese hoofdstad. De ex-dictator was zelf vragende partij om de rest van zijn straf in eigen land uit te zitten.

Manuel Noriega leidde Panama met ijzeren vuist van 1983 tot 1989. Aanvankelijk beschouwde Washington hem als bondgenoot, maar zijn banden met de drugsmaffia en het feit dat hij van Panama een doorvoerland voor drugs richting Verenigde Staten had gemaakt, vielen in de VS in slechte aarde. Begin 1990 werd hij aangehouden na een militaire interventie van de VS.

Noriega heeft 20 jaar in een Amerikaanse cel gezeten voor drugshandel en nu zat hij sinds vorig jaar in een Parijse gevangenis voor het witwassen van geld van de Colombiaanse drugsmaffia.

Het is niet duidelijk of Noriega al dan niet in de gevangenis zal blijven. Hij is nu 77 jaar oud en in Panama mogen gedetineerden van ouder dan 70 vaak de rest van hun straf bij hen thuis uitzitten, als een vorm van huisarrest.