Onderzoek naar mogelijke kiesfraude in Rusland

De Russische president Dmitri Medvedev heeft een onderzoek aangekondigd naar mogelijke kiesfraude bij de parlementsverkiezingen van een week geleden. Die zijn gewonnen door Verenigd Rusland, de partij van president Medvedev en van premier Vladimir Poetin, de gedoodverfde opvolger van Medvedev.
Al een week wordt in verschillende Russische steden tegen het verloop van de parlementsverkiezingen betoogd.

Verenigd Rusland kreeg weliswaar een flinke tik van de kiezer en verloor 15 procent in vergelijking met de verkiezingen van 4 jaar geleden, maar heeft wel nog steeds de meerderheid in de Doema, het Russische parlement.

Afgelopen week hebben tienduizenden Russen betoogd tegen het verloop van de verkiezingen. Volgens hen is er bij de stembusgang gesjoemeld ten voordele van Verenigd Rusland.

Verschillende partijen hebben geklaagd over onregelmatigheden in sommige stembureaus. Waarnemers van de partijen werden op sommige plaatsen naar verluidt verhinderd om hun werk te doen. Hier en daar zouden de stembussen al hebben volgezeten nog voor de verkiezingen van start gingen.

Medvedev (foto) heeft overigens al zelf toegegeven dat er "sommige inbreuken op de kieswetgeving" zijn geweest. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de stembusslag oneerlijk genoemd en drong al aan op een onderzoek naar fraude. Dat lokte dan weer een reactie uit van Poetin, die zei dat de VS onrust stookt in Rusland en het regime ondermijnt.

Nu kondigt Medvedev een onderzoek aan op zijn Facebookpagina. Nogal wat Russen hechten weinig geloof aan een geloofwaardig onderzoek, en daar is wel enige aanleiding toe: een woordvoerder van premier Poetin zegt dat de fraude die wordt aangekaart slechts slaat op 0,5 procent van het totale aantal stemmen. "Zelfs als men ze voor het gerecht kan betwisten, zou dat geen enkele invloed hebben op de legitimiteit van de stembusgang of op de definitieve resultaten", klinkt het nog.