Spaanse koning neemt afstand van schoonzoon

De 43-jarige Iñaki Urdangarín, een schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, zal voorlopig niet meer deelnemen aan officiële activiteiten van het koningshuis. De echtgenoot van prinses Cristina is mogelijk betrokken bij een financieel schandaal.

De kabinetchef van het vorstenhuis omschrijft het gedrag van Urdangarín als "niet voorbeeldig". Hij kondigt aan dat het paleis bij zijn financiën voortaan transparanter zal te werk gaan.

Urdangarín, een voormalige profhandbalspeler, wordt ervan verdacht als voorzitter van een algemeen nut beogende stichting belastinggelden achterovergedrukt te hebben. De hertog van Palma de Mallorca riskeert als eerste lid van de koninklijke familie te worden aangeklaagd.

Momenteel wonen Urdangarín en zijn echtgenote en hun vier kinderen in Washington, waar hij werkt voor het Spaanse telecombedrijf Telefonica.