Straffen van 5 tot 25 jaar voor eremoord Sadia

Het hof van assisen van Bergen heeft de vader van Sadia Sheikh tot 25 jaar cel veroordeeld voor de eremoord op zijn dochter. De moeder krijgt 20 jaar cel, de broer - die de trekker overhaalde - 15 jaar en de zus 5 jaar.

De 20-jarige Sadia Sheikh werd vier jaar geleden door haar broer doodgeschoten in Lodelinsart, in de buurt van Charleroi. Haar uit Pakistan afkomstige familie wilde dat ze met een neef uit Pakistan zou trouwen, maar zij zag dat niet zitten. Ze wilde met haar Belgische vriend trouwen.

In een poging om zich met haar familie te verzoenen, keerde Sadia tijdens de ramadan terug naar huis, maar daar werd ze opgewacht door haar broer die haar met een wapen van de ouders doodschoot.

Vorige vrijdag had de jury niet alleen de broer, maar ook de ouders en de jongere zus van Sadia schuldig bevonden aan de eremoord. Vandaag werden de straffen bepaald.

Het openbaar ministerie had voor de ouders en de broer levenslang geëist en 20 tot 30 jaar voor de zus. Maar het hof hield rekening met het feit dat de verdachten een blanco strafregister hadden en voor de  zus met het feit van haar jonge leeftijd op het moment van de feiten. Uiteindelijk werden de ouders het zwaarst gestraft: 25 jaar voor de vader en 20 jaar voor de moeder. De broer moet 15 jaar de cel in en de jongste zus vijf jaar.

De advocaat van de familie vindt de straffen ongehoord. Het hof wou een voorbeeld stellen en liet zich leiden door de media die een complot verzonnen, zegt hij. Hij overweegt de mogelijkheid om in cassatie te gaan.