Verbaal vuurwerk op scherp van de snee

In de Senaat hebben N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn collega's van CD&V en Open VLD, Wouter Beke en Alexander De Croo, een felle woordenstrijd geleverd over de regeringsverklaring van premier Elio Di Rupo (PS).

De Wever verweet de voorzitters van CD&V en Open VLD dat ze de N-VA lieten vallen en een regering vormden zonder Vlaamse meerderheid. Hij ontkende dat zijn partij de onderhandelingstafel heeft verlaten.

Zowel Open VLD als CD&V wisten dat de N-VA de nota-Di Rupo zou afwijzen, is de redenering. "Jullie hebben ons laten vallen. Dat was een bewuste keuze", aldus De Wever, die het had over een regering van de verliezende partijen met een Franstalig overwicht.

Hij vroeg de premier naar een agenda voor de uitvoering van het regeerakkoord. Wanneer wordt de staatshervorming goedgekeurd? De overdrachten van bevoegdheden? De stemming over BHV? Philippe Moureaux verzekerde dat de Franstaligen en de PS in het bijzonder de gewoonte hebben om gesloten akkoorden zo snel mogelijk uit te voeren. "Ik hoop dat jullie dat niet nodeloos zullen vertragen", zei hij aan De Wever.

Frustratie

De Wever kreeg stevig weerwerk van Wouter Beke. "De grote frustratie van de N-VA is dat ze de verkiezingen gewonnen heeft, maar daar niets mee heeft kunnen doen", haalde Beke uit. "Wij hebben wel een goed compromis kunnen bereiken".

Hij verweet N-VA ook met plannen rond te lopen om heel het sociale systeem af te breken. "Vijftien miljard saneren zonder sociaal bloedbad, daar trapt niemand in en daar bedank ik voor",  aldus Beke.

Alexander De Croo antwoordde op het verwijt van De Wever dat de hervormingen niet sneller worden doorgevoerd, door te zeggen dat dat soms niet kan. Een aantal hervormingen zoals het vervroegd pensioen zullen pas in 2013 ingaan omdat men dat een jaar op voorhand moet aanvragen. "Sneller kan dus niet", zei De Croo.

Open VLD-fractieleider Bart Tommelein wierp De Wever voor de voeten dat N-VA als grootste partij van het land vanaf dag 1 het premierschap in handen van Elio Di Rupo heeft gegeven.