"Fatsoenlijke mensen" in nieuwe Polanski

De nieuwe film van Roman Polanski - de man is intussen al 78 jaar geworden, maar denkt voorlopig niet aan ophouden - is gebaseerd op het toneelstuk "Le Dieu du Carnage/God of Carnage" van de beroemde Franse schrijfster (van Iraanse origine) Yasmina Reza, die zelf ook meeschreef aan de scenario-adaptatie.

Het stuk dateert uit 2006 en werd eerder zowel een hit in Parijs (waar o.a. Isabelle Huppert deel uitmaakte van de cast), als in Londen (vertaald door Christopher Hampton en bekroond met een Olivier Award) en daarna ook op Broadway (met Jeff Daniels, Hope Davis, James Gandolfini en Marcia Gay Harden als de vier hoofdrolspelers en bekroond met een Tony Award).

Volgend voorjaar zal "God van de Slachting" ook als NTGent-productie te zien zijn in de Minard, in een regie van Woestijnvis-regisseur Jan Eelen, die hiermee zijn theaterdebuut maakt, en met An Miller, Frank Focketeyn, Els Dottermans en Oscar Van Rompay in de rolbezetting.

Verhaal ingeblikt in studio in Parijs

Voor zijn filmversie had Roman Polanski, die eerder ook andere toneelstukken zoals "Macbeth" van Shakespeare en "Death and the maiden" van Ariel Dorfman naar het witte doek transponeerde, een indrukwekkende cast ter beschikking, namelijk Jodie Foster, John C. Reilly, Christoph Waltz en Kate Winslet. Het verhaal speelt zich, behalve de proloog en de epiloog, integraal af in een flat in New York, maar vermits Polanski nog steeds persona non grata is in Amerika, werd de film in een studio nabij Parijs ingeblikt.

De intrige laat zich makkelijk samenvatten: twee ouderparen ontmoeten elkaar omdat hun respectieve tienerzoontjes met elkaar in de clinch zijn gegaan, waardoor bij één van de jongens enkele tanden gesneuveld zijn. Bedoeling van de ontmoeting is het incident in der minne te regelen, want zoals één van de protagonisten helemaal in het begin opmerkt: “We’re all decent people”.

Maar indien beide echtparen inderdaad zulke fatsoenlijke mensen zouden zijn, dan was "Carnage" hoogstens een oninteressante kortfilm geworden. Nu zijn we echter gedurende anderhalf uur de bevoorrechte getuigen van de manier waarop het laagje beschavingsvernis tijdens de aanhoudende discussies weggekrabd wordt en de allianties steeds wijzigen: de koppels tegenover elkaar, de mannen tegenover de vrouwen en tenslotte keren ook de echtelieden zich tegen elkaar. Pijnlijk en ontnuchterend, maar vaak ook grappig, zeker wanneer de "onderhandelingen’"gecombineerd worden met het consumeren van iets teveel drank.

Schrijfster Yasmina Reza (°1959), die een tijdje geleden nog voor ophef zorgde met haar boek "L'aube, le soir ou la nuit" over Nicolas Sarkozy, waarvoor ze het laatste halfjaar van zijn presidentiële campagne mocht volgen, debuteerde vorig jaar zelf als filmregisseur met "Chicas", waarvoor ze zich door haar eigen theaterstuk "Une pièce espagnole" liet inspireren en waarin één van de hoofdrollen toen vertolkt werd door Emmanuelle Seigner, alias mevrouw Polanski.

Jan Temmerman

Carnage (VS)

van: Roman Polanski

met: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C.Reilly

release: woensdag 14 december