"Music For Life is intussen van heel Vlaanderen"

Peter Van de Veire (40), die nu op MNM "De grote Peter Van de Veire ochtendshow" presenteert en op Eén "Vrienden Van de Veire", zat tijdens de eerste en de tweede editie in het Glazen Huis. "Vooral tijdens de eerste editie hadden we in het begin totaal niet door wat er buiten gebeurde en hoeveel impact dat had."

"Tijdens de persconferentie waarin de eerste editie werd voorgesteld, begrepen zelfs de journalisten nog niet wat de actie juist inhield", herinnert Van de Veire zich. "Ze geloofden niet eens dat we echt 6 dagen niet gingen eten."

Niemand wist vooraf welk effect Music For Life zou hebben. "Facebook en Twitter bestonden toen nog niet, denk ik, of werden hier toch nog niet zo intensief gebruikt. De enige momenten waarop we dus input kregen over wat er buiten gebeurde, was wanneer er iemand binnenkwam in dat Glazen Huis. Na 2 dagen kregen we echt de boodschap "de mensen zijn zot aan het worden"."

"Er kwamen steeds meer mensen aan dat "kot"staan, dat was niet normaal en we zagen het ook aan het geld dat binnenstroomde. Die kleine kindjes die de 17 euro uit hun spaarpot komen afgeven, dat is trouwens veel straffer dan 10.000 euro van een bedrijf. Zoveel goesting, zoveel liefde, daar word je stil van."

"De perfecte vertaling van Allemaal SAM"

Van de Veire werd ook stil toen zijn eigen dochter inbelde om een actie van haar school toe te lichten. "Je zit dan al te lang in dat huis, je bent emotioneel. Ik weet nog dat ze "Samen delen" van Samson & Gert hadden aangevraagd en dat ik toen ben beginnen te janken. Ik krijg nu trouwens nog kippenvel als ik dat nummer toevallig eens hoor."

De actie past ook perfect in de kerstperiode, vindt Van de Veire. "Het deed denken aan de 3 koningen. Wij waren de 3 "onnozelaars" in het Glazen Huis en heel Vlaanderen was mee. Enkele jaren daarvoor had je het project  "Allemaal SAM". Wel, Music For Life, was daar eigenlijk de perfecte vertaling van. Wij werden als radiomakers verplicht om op onze basiselementen terug te vallen. Alles draaide op adrenaline en spontaniteit en zo krijg je een eerlijk verhaal. Je kon in dat Glazen Huis niets faken."

"Voor Music For Life had ook nooit iemand bij die problematiek van landmijnen stilgestaan. Tijdens de persconferentie dacht ik zelf ook: "Shit, dit is echt erg!". Music For Life draait altijd rond elementaire dingen, tijdens de tweede editie was drinkbaar water het thema. Dat creëert bij de Vlamingen heel erg het gevoel dat ze weten waarvoor ze geld geven."

"Blijft fantastische radio"

Van de Veire was er alleen in 2006 en 2007 bij. Daarna maakte hij de overstap naar MNM. "De eerste keer dat ik er niet meer bij was, dacht ik: zou ik nu wel luisteren? Gaat dat niet raar zijn? Maar ik had eigenlijk geen heimwee en kon zelf ook weer gewoon genieten van die fantastische radio die Music For Life is. Ik ben blij dat ik het 2 keer heb mogen doen, dat pakken ze me niet meer af!"

De periode in het Huis omschrijft hij als "een tsunami van liefde". "Soms moest je gewoon wegvluchten naar onze slaapruimte achter het glazen gedeelte van het Huis, de mensen bleven maar zwaaien en aandacht vragen".  Toch had Van de Veire tijdens de actie weinig last van dipjes. "Uiteindelijk moesten we maar twee keer per dag vier uur presenteren, de rest van de dag kon je bij wijze van spreken in je bed gaan liggen. Ik brak telkens nadat de cheque was afgegeven, wanneer ik opnieuw bij mijn familie was. Dat is vergelijkbaar met een droge tak die in tweeën breekt. Dan zat ik plots een half uur te janken voor niks."

Dit jaar lanceert MNM de actie "Sing for Life". "Al weet ik niet of we de mensen daar plezier mee gaan doen. Maar dat is het gevolg: Music For Life is intussen al lang niet meer van Studio Brussel alleen, maar van heel Vlaanderen."

Ellen Maerevoet