Aantal doden aanslag Luik loopt op tot vijf

Op de Place Saint-Lambert in het centrum van Luik zijn vanmiddag granaten gegooid en is in het wilde weg geschoten. Het aantal doden is vanavond opgelopen tot vijf. Een van hen is de dader. Er zijn ook 122 gewonden.

Het incident vond plaats omstreeks 12.30 uur vanmiddag toen een man granaten begon te gooien en begon te schieten naar een groep mensen op de Place Saint-Lambert, het grote plein in het centrum van Luik. 

Daarbij zijn volgens procureur des konings Danièle Reynders vier doden gevallen. Het gaat om drie toevallige voorbijgangers en de dader. De schutter is een 33-jarige man die eerder al veroordeeld was voor tal van feiten en vanochtend in het gerechtsgebouw verhoord zou worden. In de loop van de avond is het aantal doden gestegen tot vijf. Een baby van 17 maanden is aan zijn verwondingen overleden.

Naast de doden zijn er ook 122 gewonden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Zeven van hen zouden er erg aan toe zijn. Veel gewonden hebben kogelwonden en dat zou er op wijzen dat de dader wel degelijk wou doden en niet enkel paniek wou veroorzaken.

Aanvankelijk was gezegd dat er meerdere daders waren en dat drie van hen op de vlucht waren geslagen. Dat bleek niet te kloppen, maar heeft wel tot veel ongerustheid in Luik geleid. De buurt werd urenlang volledig afgesloten, maar het alarm is omstreeks 15 uur afgeblazen.

Wel is het plein nog altijd afgesloten. Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, onderzoekt of er nog explosieven in de buurt liggen vooraleer het plein opnieuw wordt vrijgegeven.   

Naar de motieven van de dader blijft het gissen. Op de Place Saint-Lambert is het gerechtsgebouw van Luik gevestigd en de dader was een bekende crimineel die in 2008 veroordeeld was wegens het bezit van grote hoeveelheden drugs en wapens. 

Paniek in het centrum van Luik

De explosies en schoten op de Place Saint-Lambert hebben in het centrum van Luik tot grote paniek en verwarring geleid. Op straat  en op het plein lagen tal van bloedende voorbijgangers en doolden mensen in shock rond. 

Getuigen spreken over een oorlogservaring. Helikopters vlogen rond en zwaarbewapende agenten patrouilleerden in de straten op zoek naar eventuele medeplichtigen. Voorbijgangers werd gevraagd om een onderkomen te zoeken in cafés en winkels. Minstens een man is opgepakt toen hij in de chaos probeerde om te stelen uit een winkel.

Koning Albert II en koningin Paola hebben een bezoek gebracht aan Luik. Ook premier Elio Di Rupo, minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en haar collega van Justitie Annemie Turtelboom zijn in Luik geweest. Di Rupo heeft zijn afschuw over het gebeuren uitgesproken en zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van hun familie. 

Noodnummer crisiscentrum in Luik: 0800/94000.