BBC ontkent misleiding in documentaire "Frozen planet"

De BBC ontkent dat het kijkers van de natuurdocumentaire "Frozen planet" heeft misleid met beelden van de geboorte van twee ijsbeertjes. De beelden waren niet opgenomen op de Noordpool zelf, maar in een nagebouwd decor in Nederland.

De camera glijdt in de betrokken documentaire over een sneeuwlandschap en zoomt daarna in tot het tussen de ijsspleten terechtkomt in een berenhol. Daar zijn de kijkers getuige van de geboorte van twee kleine ijsbeertjes.

In een making-offilmpje dat op het internet circuleert, is te zien hoe het absolute hoogtepunt van de 5e aflevering eigenlijk werd opgenomen in een zoo in Nederland. De ijsbeer beviel er tussen enkele stukken bordkarton en veel valse sneeuw.

Ofcom, de regulator van de Britse media, kreeg een aantal klachten van misnoegde kijkers, maar de BBC ontkent nu dat die werden misleid. "Deze manier van filmen is erg gewoon voor natuurdocumentaires. Het is onmogelijk om zo'n scène in de natuur te filmen", zegt de zender in een mededeling. "De bewoordingen tijdens de scène waren ook zorgvuldig gekozen zodat het duidelijk was voor het publiek dat het om een scène ging die elders was opgenomen."

Ook mediawatcher Jo De Poorter snapt de heisa niet. "Meestal volgen ze voor zo'n documentaires 2 of 3 beren, en maken ze er later op basis van het videomateriaal een samenhangend verhaald van over 1 ijsbeer", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "De close-ups worden meestal op een andere locatie opgenomen. De BBC is jaren geleden zelfs eens in de zoo van Antwerpen komen filmen."

Eerder had ook de documentairemaker, de wereldberoemde Sir David Attenborough (kleine foto), de aanpak al verdedigd. "Als je die scène filmt in de natuur zijn er 2 mogelijkheden. Ofwel doodt de berin haar 2 jongen, ofwel doodt ze de cameraman."

Ofcom moet nu beslissen of er een onderzoek komt naar de documentaire of ze de zaak gewoon overlaat aan de interne regulator van de BBC zelf.