Dader van aanslag is een 33-jarige wapenfreak

De omgekomen dader van de aanslag in Luik is de 33-jarige Nordine Amrani. De man uit Luik is geen onbekende voor de politie. Hij zou alleen gehandeld hebben. De speurders onderzoeken zijn huis.

Nordine Amrani werd in 2008 veroordeeld tot een celstraf van 58 maanden. In oktober van het jaar daarvoor waren bij hem tientallen wapens en meer dan 2.800 cannabisplanten ontdekt. Hij kreeg toen ook een boete opgelegd van 11.000 euro. Amrani, die eerder ook voor zedenfeiten veroordeeld werd, was al een tijdje opnieuw vrij.

Volgens sommige bronnen waren bij de gevonden wapens ook oorlogswapens, onder meer een Kalashnikov en een raketlanceerder. Er werden daarnaast ook 9.500 onderdelen van wapens gevonden. De man zou een wapenfreak zijn, die in staat is wapens van verschillende modellen uit elkaar te halen en weer in elkaar te monteren, en ze ook te herstellen.

Volgens de laatste informatie zou Amrani de enige dader zijn van de granaataanval in Luik. Eerder werd er bericht over mogelijk 3 of 4 daders. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft intussen bevestigd dat Amrani effectief alleen handelde.

Wat het motief was voor de aanslag blijft voorlopig onduidelijk. Het zou niets te maken hebben met een lopende rechtszaak of een terroristische daad, meldt het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.