Enige Oscar voor "Citizen Kane" onder hamer

De Oscar die Orson Welles in 1942 kreeg voor het script van "Citizen Kane" wordt binnenkort geveild op een grote veiling voor Hollywoodmemorabilia.

"Citizen Kane" wordt beschouwd als een van de beste films uit de geschiedenis. Toch kreeg Orson Welles er maar 1 Oscar voor, die van beste script. Welles beweerde zelf dat hij het beeldje verloren was, maar na zijn dood in 1985 dook het weer op. Een andere filmmaker beweerde toen dat hij het kleinood had gekregen van Welles.

In 2007 werd het beeldje al eens geveild bij Sotheby's, maar toen werd de vraagprijs niet gehaald. De eigenaar, die anoniem wenst te blijven, hoopt dat de tijden veranderd zijn en hoopt er tussen 450.000 euro en 750.000 euro voor te krijgen.

De afgelopen maanden gingen de ivoorkleurige jurk van Marilyn Monroe en het rode jasje van Michael Jacksons "Thriller" voor respectievelijk 3,4 en 1,2 miljoen euro van de hand. "Mensen zijn duidelijk bereid om heel wat geld neer te tellen voor memorabilia" zegt Sam Heller, de woordvoerder van het veilinghuis.