Franse vandalen krassen naam in Colosseum

Twee Franse toeristen zijn zondag op heterdaad betrapt toen ze met een pen hun namen krasten in en pilaar in het Colosseum. De carabinieri ontdekten het koppel toen ze zich zondagmiddag tussen de toeristen verdacht maakten door lang bij een pilaar te blijven staan. Toen de carabinieri dichterbij kwamen, stonden de namen van de twee geliefden al in de zuil gekrast. De jongeren werden opgepakt en zullen worden berecht wegens vandalisme. Het gebeurt in Italië wel vaker dat historische monumenten worden beschadigd. Een bijdrage van Hedwig Zeedijk.

De Romeinse schepen van Cultuur, Dino Gasperini, noemde de daad “ernstig, onacceptabel en schandalig". Hij hoopt dat het tweetal wordt veroordeeld tot het betalen van de schade.

De schepen van Toerisme, Antonio Gazzellone, roept de toeristen op tot meer verantwoordelijkheid. "Ons Colosseum is een wereldberoemd monument. Een preek en een boete zijn niet voldoende. De toeristen moeten zich bewust worden van hun verantwoordelijkheden in de stad waar ze te gast zijn. De eeuwige stad heeft een enorme rijkdom uit de oudheid die tweeduizend jaar teruggaat. Dat moet beschermd en gekoesterd worden, want dat is werelderfgoed van de hele mensheid. Ik hoop dat de rechter hiermee rekening houdt.”

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat een historisch monument in Rome wordt vernield. Begin september werd de fontein “De Moor” van Giacomo della Porta (later bewerkt door Bernini) op Piazza Navona vernield. Een 52-jarige dakloze Romein kon ongestoord het beeld beklimmen en brak drie stukken van het gezicht van een van de beelden af. Een dag later kon de man, dankzij de camerabeelden, worden opgepakt.

Eerder deze zomer klommen twee dronken jongens op de “Fontana del Popolo” van Bernini op Piazza della Corte in Ariccia, net buiten Rome. De marmeren fontein, in de vorm van een vaas op een voetstuk, brak in drie stukken. Een van de jongens raakte daardoor gewond. De fontein is een van de pronkstukken van het stadje, dat mede dankzij de fontein kans maakt op de wereld erfgoedlijst van de Unesco te komen.

Ook andere beroemde fonteinen hebben last van vandalen. De “Fontein van de Rivieren” van Gian Lorenzo Bernini die in het midden van Piazza Navona staat, werd vernield toen in 1997 een man op de staart van een van de zeemonsters klom, die daardoor afbrak. Ook de mythische “Triton” van Bernini op Piazza Barberini werd vernield. In 1998 brak iemand een vinger af van het beeld in travertijn.

Een gestoorde Australiër

Meestal worden de afgebroken delen meteen teruggevonden bij de monumenten, maar dat gold niet voor de “Navicella” fontein van Sansovino, op de Celioheuvel nabij het Colosseum. Deze marmeren boot werd in 2005 met hamers bewerkt door vandalen. De voorsteven van het schip, dat de snuit van een everzwijn voorstelt, verdween. Pas begin dit jaar werd het samen met een partij gestolen kunstwerken teruggevonden in Rome.

Vorige zomer werd de “Zeevaarders fontein” op Piazza del Porto di Ripetta (nabij de graftombe van keizer Augustus) vernield. Grote delen van de ballustrade waar de fontein op stond, werden afgebroken. In 2007 was de “Barcaccia” bij de Spaanse Trappen aan de beurt. De boot werd met een schroevendraaier onder handen genomen door vier dronken jongens, die ook een stuk van de pauselijke zegel op de fontein afbreken.

In 2004 wordt de beroemde bijenfontein in de Via Veneto onder handen genomen. Enkele vandalen slagen erin de kop van een van de bijtjes, die de barokke beeldhouwer halverwege de zeventiende eeuw maakte, af te breken.

Soms is het vandalisme minder schadelijk. Zo werd dit jaar de fontein op Piazza Repubblica met rode vloeistof gekleurd. Dat gebeurde enkele jaren ervoor ook al met de Trevifontein.

Maar de vernieling van de beroemde Pietà van Michelangelo herinneren de meeste Romeinen zich nog wel. In 1972 hakte een gestoorde Australiër in op het marmeren beeld, waardoor de neus en delen van de arm van de Madonna werden vernield. De neus moest opnieuw gemaakt worden. Sinds deze aanval staat het pronkstuk achter kogelvrij glas.

Hedwig Zeedijk is correspondente in Italië