Hevige rukwinden richten hier en daar schade aan

Het stormweer van vannacht heeft op verschillende plaatsen schade veroorzaakt. Het gaat vooral om omgewaaide bomen. Er waren rukwinden tot 105 kilometer per uur.
Ook in Erps-Kwerps speelde de wind met bomen.

Op de E17 is in Destelbergen een omgewaaide boom op het wegdek terechtgekomen. Twee rijstroken waren een tijdje versperd waardoor er een file stond. In Gent kreeg de brandweer een tiental oproepen binnen van omgewaaide bomen en hekken. In Oudenaarde is op één en dezelfde plaats in de Koningstraat een boom, een muur en een paal naar beneden gevallen. En in Aalst is een elektriciteitskabel omvergewaaid.

De bevrijdingstunnel in Antwerpen tussen de ring en de A12 richting Brussel is volledig versperd omdat een vrachtwagen op het einde van de tunnel was gekanteld. Het waspoeder dat de vrachtwagen vervoerde, is daarbij op de weg terechtgekomen. Het zal nog een tijdje duren vooraleer alles is opgeruimd en de hinder voor het verkeerd verdwenen is.

In Jezus-Eik bij Overijse is de puntgevel van een schooltje ingestort, maar er vielen geen gewonden. In Wezembeek-Oppem kwam een boom op de tramsporen terecht. In de omgeving van Leuven waaiden verschillende bomen om, takken vlogen weg en trampolines kwamen in de struiken terecht. Aan het station ligt de grote kerstboom op de grond. In Rotselaar vlogen de dakpannen van het dak van een woning, in Scherpenheuvel ging een verlichtingspaal aan een voetbalveld tegen de vlakte.

Wegens het stormweer blijven in Brussel de parken gesloten. Er wordt aangeraden om groene ruimtes te vermijden en op een veilige afstand van bomen te blijven.

In Limburg is er vooral in het zuiden van de provincie schade. Aan de Vrerenstraat in Tongeren blies de wind het dak van een huis los, de schade is groot. In Leopoldsburg viel een dennenboom tegen een huis en in Heers viel een dikke boom over de Nieuwe Steenweg. De brandweerkorpsen van Genk, Hasselt, Sint-Truiden, Bilzen en Beringen kregen meldingen binnen van omgewaaide bomen, panelen, hekken en borden, maar die hebben nauwelijks schade aangericht.

Stormweer trok ook over Wallonië

Ook in Henegouwen heeft de hevige wind bomen doen afknakken. Op verschillende plaatsen kwamen die op de weg terecht, onder meer op de E42 in Doornik.

In Tubeke, in Waals-Brabant, vloog een veranda de lucht in. In Fosses-la-Ville, in Namen, rukte de wind enkele zonnepanelen los. In Andenne ging de stelling van een woning die werd gernoveerd, de lucht in. De brandweer moest op verschillende plaatsen in de provincie Namen ook uitrukken voor omvergewaaide bomen en palen of ondergelopen straten.

In Luik is het treinverkeer verstoord omdat er door het stormweer een obstakel op de sporen is terechtgekomen.