IJzerbedevaart en IJzerwake op dezelfde dag

De IJzerbedevaart en de concurrerende IJzerwake vallen volgend jaar op dezelfde dag, de laatste zondag van augustus. Op beide evenementen komen Vlaams-nationalisten samen, de IJzerwake heeft een iets radicaler imago dan de IJzerbedevaart.
Archieffoto IJzerwake 2010

De laatste jaren werd de IJzerbedevaart altijd op de laatste zondag van augustus gehouden, de wake een week eerder. Maar de organisatoren van de IJzerwake hebben nu beslist om hun evenement een week te verlaten "om praktische redenen".

"Mochten we het op dezelfde zondag houden als de andere jaren, zou het midden in het verlof vallen van de meeste medewerkers en de toeschouwers", zegt Nancy Six van de IJzerwake. "We willen geen toeschouwers afsnoepen van de bedevaart. Als het aan ons lag, hadden we weer 1 grote plechtigheid. Wij kunnen de hand uitsteken maar als ze die niet willen aanvaarden, is dat spijtig."

De IJzerwake vindt plaats in Steenstrate, op zo'n 15 kilometer van de IJzertoren in Diksmuide, waar de IJzerbedevaart gehouden wordt.