Louis Tobback tot z'n 80e burgemeester in Leuven?

SP.A-politicus Louis Tobback (73) is opnieuw kandidaat-burgemeester van Leuven. Gisteravond hebben de Leuvense SP.A-leden Tobback aangeduid als lijsttrekker voor de lokale verkiezingen volgend jaar in oktober. Tobback is van plan, als hij verkozen wordt, om zijn termijn uit te zitten. Hij zal dan 80 zijn.

Tijdens een geheime stemming kreeg de 73-jarige Tobback 96 procent van de stemmen van de lokale leden achter zijn naam. Tijdens een persconferentie achteraf zei Tobback "met volle goesting" het mandaat volledig te willen uitdoen.

"Dat wil zeggen dat ik 74 zal zijn op het ogenblik van de verkiezingen en dat ik 80 zal zijn wanneer de legislatuur afloopt", zei Tobback daarover. "De kiezer die zich daarover druk wil maken, weet welk vlees hij in de kuip heeft en wat dat vlees is en die moet dan maar zijn afweging maken."

Tobback wil ook liefst de coalitie met CD&V voortzetten. "We hebben 17 jaar goed samengewerkt. In het schepencollege is het nog nooit tot een stemming van partij tegen partij gekomen."

"Ik zie nog talrijke dingen die we kunnen realiseren in Leuven, want deze stad boomt ondanks de crisis. Tegelijk komen er ongetwijfeld enkele moeilijke jaren aan, want de wereldwijde financiële crisis zal niet zonder gevolgen blijven voor de gemeenten. De financiële situatie van Leuven is kerngezond, maar zo makkelijk als de voorbije legislaturen zal het niet meer gaan", zei Tobback.

De SP.A-lijst zal bestaan uit 45 kandidaten, alle namen zijn bekendgemaakt. De juiste volgorde van de lijst moet wel nog bepaald worden in januari. Lijstduwer is alleszins europarlementslid Saïd El Khadraoui. Ook Bruno Tobback, de zoon van Louis Tobback, krijgt een plaats op de lijst, naast Pieter Vandenbroucke, neef van minister van staat Frank Vandenbroucke.

"Tobback is te autoritair"

Danny Pieters van de N-VA ziet Tobback liever niet opnieuw burgemeester worden omdat hij te autoritair zou zijn. "Ik vind dat Louis Tobback goede dingen heeft gerealiseerd in Leuven, maar ik denk dat het intussen ook duidelijk is dat hij helemaal geen inspraak wenst in zijn beleid. Hij weet hoe het goed is en dat is dan ook meteen goed voor iedereen. Ik geloof dat er een nieuwe wind moet gaan waaien in Leuven en dat we weer een bestuur moeten hebben dat luistert naar de bevolking: van Leuven-centrum, maar ook van de deelgemeenten."

lees ook