Marzouki legt eed af als president van Tunesië

In Tunesië heeft de mensenrechtenactivist Moncef Marzouki de eed afgelegd als president. Dat is bijna een jaar na het uitbreken van het volksprotest in het land.

Moncef Marzouki legde de eed af in het parlement dat hem eerder verkozen had tot president. In zijn toespraak bracht hij hulde aan "'de martelaren van de revolutie". De andere landen beschouwen Tunesië nu als "het laboratorium voor de democratie", stelde een erg emotionele Marzouki, die opriep tot verzoening in het land. Hij beloofde om op te komen voor de rechten op gezondheid, onderwijs, de rechten van vrouwen en die van de werknemers.

Tegelijk beloofde hij echter om ook de sociaaleconomische problemen van de Tunesiërs aan te pakken, want er mag dan wel meer vrijheid zijn, de economie draait sinds het volksprotest nog meer vierkant dan tevoren en het toerisme -een belangrijke bron van inkomsten- is nog niet helemaal bekomen.

De verkiezing van Marzouki is een compromis tussen de grootste partijen van na de recente parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door de gematigde islamistische partij Ennahda, die wellicht de premier zal leveren. Ennahda heeft echter het presidentschap overgelaten aan Marzouki.

Van balling tot president

De verkiezing van Marzouki luidt nu echt een nieuw tijdperk in voor Tunesië. Marzouki was een van de belangrijkste dissidenten tegen het regime van voormalig sterke man Zine al-Abidine Ben Ali en kwam op voor de mensenrechten.

Hij zat een aantal keer zelf in de gevangenis en vanaf 2002 leefde hij in ballingschap in Frankrijk. Pas na de val van Ben Ali begin dit jaar keerde hij terug naar Tunesië. Daar bouwde hij zijn oude linkse en seculiere partij "Congres voor de Republiek" opnieuw uit. Onlangs werd die de tweede partij van het land.