Obama vraagt Iran om drone terug te geven

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Iran gevraagd om een onbemand spionagevliegtuigje terug te geven. Een tiental dagen geleden heeft Iran de zogenoemde drome neergehaald. Enkele dagen geleden gaf het regime in Teheran ook beelden vrij van de drone.

"We hebben een teruggave gevraagd. We zullen zien hoe de Iraniërs erop zullen reageren", zei president Obama tijdens een persconferentie. Later preciseerde minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat "een formele vraag is ingediend". "Maar gezien het gedrag van Iran tot nu toe, verwachten we niet dat ze op die vraag zullen ingaan."

Washington heeft tot nu toe nooit officieel bevestigd dat het onbemande toestel een Amerikaanse drone is. Teheran zegt dat het toestel boven Iran vloog, de VS ontkent dat en zegt dat de drone boven buurland Afghanistan vloog.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zouden technici het vliegtuig uit elkaar halen om gevoelige informatie te kunnen bemachtigen. "We zullen de Amerikaanse spionagedrone onderzoeken en analyseren om te kijken in hoeverre het toestel onze technische knowhow kan vooruithelpen", zei Hossein Salami, brigadegeneraal van de revolutionaire garde.