Partij van Aung San Suu Kyi officieel erkend

De Nationale Liga voor Democratie NLD, de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, is officieel erkend als partij in Myanmar, het vroegere Birma. De kiescommissie heeft de partij een erkenning gegeven, schrijft de krant New Light of Myanmar.

De advocaat en woordvoerder van de partij, Nyan Win, heeft het nieuws ook bevestigd aan nieuwszender CNN en zei dat de partij allicht volgende week zich formeel zal inschrijven in het verkiezingsregister.

De NLD won meer dan 80% van de zitjes in het parlement bij de verkiezingen in 1990. Het waren de eerste vrije verkiezingen in het land sinds 30 jaar, maar de militaire junta weigerde de resultaten te erkennen. Aung San Suu Kyi zat toen al een jaar onder huisarrest. Ze bleef onder huisarrest tot 1995. 8 jaar later werd ze weer gevangen genomen nadat er doden waren gevallen bij een rel tussen voor- en tegenstanders van het regime.

Na haar opsluiting in 2003 hebben de Verenigde Staten economische sancties afgekondigd tegen het land. In 2009 kreeg de oppositieleidster bezoek van een Amerikaanse journalist. Dat was tegen de regels van haar huisarrest, waarop de militaire junta haar straf dreigde te verzwaren. Onder internationale druk gebeurde dat niet. Op 13 november 2010 werd Aung San Suu Kyi uiteindelijk vrijgelaten.

Een week eerder waren er voor het eerst in 20 jaar tijd verkiezingen, ook omdat de internationale druk sterk was toegenomen en de militaire junta steeds meer kritiek kreeg op het huisarrest van Aung San Suu Kyi. De NLD heeft die verkiezingen nog geboycot omdat in de kiesregels stond dat partijen enkel konden deelnemen als ze veroordeelde leden uit de partij zouden zetten. Omdat de NLD weigerde Aung San Suu Kyi uit de partij te zetten, ontbond de militaire junta de partij.

De nieuwe burgerlijke regering heeft de wet echter veranderd zodat de NLD toch kan bestaan en kan deelnemen aan de verkiezingen.