SOS Opvang voor 150 asielzoekers tijdens winter

Acht ngo's in ons land bundelen deze winter de krachten om noodopvang te organiseren voor asielzoekers die geen opvangplaats hebben gekregen van de federale overheidsdienst Fedasil. Volgens het consortium van de acht ngo's, SOS Opvang, zijn dit jaar al meer dan 5.000 mensen zo op straat beland.

De organisaties willen vermijden dat kwetsbare mensen tijdens de wintermaanden op straat moeten slapen. Door plaatsgebrek in het opvangnetwerk van Fedasil belanden sommige asielzoekers, ook families met kinderen en niet-begeleide minderjarige asielzoekers, op straat. Volgens het consortium is dit een "flagrante overtreding van de wet" en worden de internationale engagementen niet gerespecteerd.

SOS Opvang biedt daarom zelf noodopvang aan. Overdag kunnen mensen terecht in een soeppunt op de Antwerpsesteenweg in Brussel voor sociale, juridische en medische begeleiding en 's nachts is er een slaapplaats voor de meest kwetsbaren.

"We hebben nu 150 plaatsen: 75 voor alleenstaanden en 75 voor gezinnen. Dat zijn de meest kwetsbare groepen en het betekent natuurlijk dat we geen plaats hebben voor iedereen", zegt Anne Dusart van SOS Opvang. "Maar het is niet de taak van SOS Opvang om de taak van de overheid over te nemen. We willen wel een signaal geven dat deze mensen op straat staan en recht hebben op opvang. Wij zullen er ook voor pleiten dat zij worden opgevangen in de reguliere opvang."

De organisaties vragen de overheid om zelf ook meer noodopvangplaatsen te creëren en maatregelen te nemen om een einde te maken aan de opvangcrisis.

SOS Opvang

De acht ngo's die deel uitmaken van het consortium zijn 11.11.11, Dokters van de Wereld, Oxfam, Unicef België, Caritas International, CIRE, Convivial en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.