Stop Armoede Nu flashmobt voor klare taal

Verschillende organisaties die armoede bestrijden voeren vandaag in Antwerpen actie voor duidelijke taal. Eén op de vijf Vlamingen heeft het moeilijk om teksten te lezen. Het kost laaggeletterden vaak veel moeite om officiële brieven te begrijpen en er gepast op te reageren, zegt Ellen De Proost van Samenlevingsopbouw Antwerpen.

Heel veel brieven van bijvoorbeeld stads- of OCMW-besturen zijn vaak in onbegrijpelijke en ambtelijke taal. Dat moet veranderen, zegt Ellen De Proost van de belangenvereniging Stop Armoede Nu. "We merken dat mensen daardoor steeds meer achtergesteld worden. "

Stop Armoede Nu voert vandaag de hele dag actie in de stad Antwerpen, onder meer in de Nationalestraat en op het Mechelsplein. Daar wordt een stoelendans georganiseerd. "We organiseren vandaag drie flashmobs in Antwerpen en we hebben ook getuigenissen, een stoelendans en randanimatie. Deze actie is voor ons een visuele en ludieke manier om personeel en bezoekers van overheidsdiensten te sensibiliseren rond de drempels in de dienstverlening."

De actie is een pleidooi voor:

  • eenvoudige papieren en procedures
  • respect voor de leefwereld en inspanningen van de cliënt
  • een dienst waar iedereen terecht kan met papieren
  • het automatisch geven van rechten