Vanackere: "Hoger tekort is geen verrassing"

Het begrotingstekort zal dit jaar 4,2 procent bedragen in plaats van 3,6. Dat blijkt althans uit een nieuwe raming van de Nationale Bank die naar De Tijd is gelekt. Niemand van de federale regering wil het cijfer bevestigen, maar minister van Financiën Vanackere noemt een groter tekort alvast "geen verrassing".
Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V).

Een begrotingstekort van 0,6 procent meer komt neer op zo'n 2 miljard euro verschil. Het grotere tekort is in de eerste plaats een gevolg van de economische groeivertraging, waardoor de belastingsinkomsten tegenvallen. De fiscus betaalt bovendien sneller terug aan belastingplichtigen die daar recht op hebben. Ten slotte doet ook de extra factuur voor de vereffening van de Gemeentelijke Holding het tekort oplopen.

Het hoger uitvallende tekort voor dit jaar zal ongetwijfeld een invloed hebben op de begroting van volgend jaar, waar de onderhandelaars zich wekenlang op hebben stuk gebeten. De regering-Di Rupo zal extra moeten besparen om het begrotingstekort volgend jaar onder de afgesproken 3 procent te houden.

"Resoluut inzetten op groei"

De raming van de Nationale Bank wordt pas later deze week officieel gecommuniceerd. Bij de federale regering wilde dan ook niemand de cijfers officieel bevestigen. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) was duidelijk niet opgezet met het lek van de Nationale Bank naar De Tijd. "We zijn nu op de radio aan het spreken over een document dat op de regentenraad van de Nationale Bank is besproken en niet naar de minister van Financiën of naar de premier is gestuurd. Dat is niet de meest zindelijke manier om te functioneren."

Maar Vanackere noemde het in elk geval "geen verassing, als de cijfers zouden kloppen". "Iedereen weet dat de groeivertraging een impact heeft op de ontvangsten." Hij benadrukte ook dat alle andere landen van de Europese Unie hun cijfers zullen moeten herzien.

Vanackere wil echter de officiële communicatie van de Nationale Bank afwachten vooraleer uitspraken te doen over nieuwe besparingen of andere maatregelen om de gevolgen van het groter tekort aan te pakken. Hij beklemtoonde wel dat wat hem betreft, er vooral ingezet moet worden op groei, "zodat meer mensen aan de slag kunnen raken, de taart groter wordt en het minder moeilijk wordt om die verdelingsoefening te doen".

Zowel Vanackere als minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) benadrukte dat in maart sowieso nieuwe keuzes gemaakt zullen moeten worden. Volgens Vande Lanotte zal dat wellicht ook in juni en september 2012 moeten gebeuren. "We zullen sowieso de cijfers voortdurend moeten aanpassen en corrigeren", zei hij in "De ochtend". Maar ook Vande Lanotte wilde niet vooruitlopen op wat die keuzes precies zullen zijn. "Er zijn niet veel marges meer, maar we zullen ze moeten maken", was het enige commentaar.

Ook staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert - en begrotingsspecialist van CD&V - pleitte er op de Franstalige radiozender Bel-RTL voor om volgend jaar vier begrotingscontroles te houden in plaats van twee.

Vorige week zei minister van Begroting Olivier Chastel (MR, foto in tekst) dat bij de begrotingscontrole in het voorjaar voor de begroting van 2012 wellicht nog enkele honderden miljoenen euro extra gezocht moeten worden bovenop de inspanning van 11,3 miljard. Hij zegt nu dat hij de nieuwe cijfers gaat analyseren.

Meest gelezen