"De kat Di Rupo kan spelen met de Vlaamse muizen"

Uit een peiling van de Franstalige zender RTL-TVi blijkt dat 80 procent van de Franstaligen N-VA-voorzitter Bart De Wever als een bedreiging voor België ziet. In een lang interview mocht De Wever zijn kant van het verhaal vertellen. Hij herhaalde nog eens zijn kritiek op de nieuwe regering-Di Rupo I . "Dit land is geblokkeerd", aldus De Wever.

Op persoonlijk vlak heeft De Wever geen problemen met Di Rupo, stelde hij. "Een echte gentleman", is het oordeel van de N-VA-voorzitter, "maar mijn eerste minister is hij niet". De Vlaamse partijvoorzitters gaf hij opnieuw een veeg uit de pan omdat ze een regering gevormd hebben zonder Vlaamse meerderheid in het parlement. "Elio Di Rupo is als een grote kat die nu kan spelen met de Vlaamse muizen in zijn ploeg."

"De nota-Di Rupo was voor ons geen goede onderhandelingsbasis", zo herhaalde De Wever, en het akkoord dat uit de bus gekomen is, is volgens hem dan ook navenant. "Er zitten positieve elementen in het akkoord. Maar het geheel is geen grondige hervorming, het is "bric-à-brac", helemaal niet de copernicaanse omwenteling die de de Vlaamse kiezer wilde."

De Wever, in vlot Frans, ontkende ook dat hij bij Vlaams Belang zou aanleunen. "Het zijn net wij die ervoor gezorgd hebben dat de score van extreemrechts in Vlaanderen enorm gedaald is", was zijn boodschap voor de Franstaligen. En volgens hem zijn de Vlaamse partijen bang dat de N-VA nog zal groeien. "Iedereen vreest dat wij de volgende verkiezingen gaan winnen."

"Ik ben ervan overtuigd dat ik op lange termijn mijn politiek project zal realiseren, zelfs nog tijdens mijn politieke carrière", zei De Wever meerdere keren. Gevraagd om dat project toe te lichten, vertelde hij dat hij België geleidelijk aan ziet ontmanteld worden, doordat de macht zal verschuiven naar de regio's en naar Europa. Een boodschap die in het zuiden van het land erg moeilijk ligt.

RTL-TVi pakte gisteren uit met een peiling waaruit moet blijken dat 80 procent van de Franstaligen Bart De Wever als een bedreiging voor de toekomst van België ziet. Slechts 3 procent zou hem het vertrouwen geven als premier. "Als je kijkt welk beeld men in de publieke opinie ophangt van de N-VA, is dat niet verwonderlijk", reageerde De Wever.

Het volledige interview is te bekijken op de website van RTL-TVi.