"Demonstrant" Persoon van het Jaar voor Time

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de "demonstrant" uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Het blad looft op die manier de duizenden betogers die in 2011 wereldwijd hun ongenoegen hebben geuit, gaande van de Arabische Lente tot de Occupy Wall Street-beweging.

"Dit zijn mensen die de geschiedenis aan het veranderen zijn en die ook in de toekomst de geschiedenis zullen veranderen", legt Richard Stengel van Time uit.

Andere genomineerden waren onder anderen de Chinese dissident Ai Weiwei en admiraal William McCraven, die aan het hoofd stond van de missie om Osama bin Laden te vatten. Maar uiteindelijk heeft de jury unaniem beslist om voor de demonstranten te kiezen, "mannen en vrouwen, vooral in het Midden-Oosten, die hun regeringen lieten vallen en die democratie en waardigheid tot bij mensen brachten die dat daarvoor nooit gekend hadden". Volgens Time hebben zij nooit de moed opgegeven, zelfs niet toen hun eisen met traangas en kogels werden beantwoord.

Op zijn cover heeft het blad een foto van een Arabische demonstrante geplaatst. De nieuwe editie van Time ligt vrijdag in de rekken.

Vorig jaar werd Mark Zuckerberg, de oprichter van de sociaalnetwerksite Facebook, door Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.